Erkeklerde daha sık görülüyor: Dünyada en sık görülen kanser türüne dikkat! İşte ilk belirti…
Esas olarak erkekleri etkileyen yemek borusu kanseri, dünya çapında kansere bağlı ölümlerin önde gelen nedenidir. prof. Dr. Abdullah Erdoğan yemek borusu kanseri hakkında bilmeniz gerekenleri anlattı. Yemek borusu kanserinin boğazı mideye bağlayan tüp olan yemek borusunda geliştiğini belirten Erdoğan, şöyle konuştu: “Kanserler yemek borusunun iç tabakası olan mukozada meydana gelir. “Toplumun yemek borusu kanserinin nedenleri ve belirtileri hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, hastalığın önlenmesinin veya etkili bir şekilde tedavi edilmesinin önündeki en büyük engeldir” dedi.
Tedavide erken teşhisin önemine vurgu yapan Erdoğan, şöyle konuştu: “Tedaviden olumlu sonuç alınmasında erken teşhis büyük önem taşıyor. Bir veya birkaç belirti gördüğünüzde doktora başvurmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız ölümcül kanser tehlikesinden korunmanıza yardımcı olacaktır. Yemek borusu kanseri oranlarının yüksek olduğu ülkeler arasında yer alan doğu toplumlarında (Çin, Hindistan, Japonya gibi ülkeler) yemek borusu kanserine neden olduğu gösterilen en önemli faktörlerin beslenme ve besinlerin hazırlanma şekli olduğu gösterilmiştir. “Örneğin tütsülenmiş balık yani tütsüleme tekniği önemli bir risk faktörüdür” dedi.
Yemek borusu kanserinde alkol tüketiminin de önemli rol oynadığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:
“Genel olarak toplumlarda aşırı alkol tüketimi yemek borusu kanseri için bir diğer önemli risk faktörüdür. Özellikle Batı toplumlarında aşırı alkol tüketimi beslenmeden daha önemlidir. Öte yandan ülkemize bakacak olursak yemek borusu kanseri Doğu Anadolu bölgesinde diğer bölgelere göre daha sık görülüyor. Sebeplerden bazıları aşırı sıcak çay tüketimi vb. ve uygunsuz et pişirme ve mangal yapma yöntemleri. Yiyecekleri, barbekü sırasında aşırı sıcaklıklarda yanacak kadar pişirmek, yiyeceğin moleküler yapısını bozar ve onu kanserojen hale getirebilir. Özetle meyve ve sebzeler de dahil olmak üzere tüm gıdaların doğal olarak hazırlanıp tüketilmesi yemek borusu kanseri riskini azaltır.
Erdoğan diğer risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:
“Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, kronik mide yanması veya asit reflü, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD), Barrett özofagusu, bazen GERD’li kişilerde gelişen bir durum, akalazya, alt yemek borusu kaslarının nadir bir bozukluğu.”
“REGÜLASYON ZORLUKLARINA DİKKAT EDİN”
Hastalığın erken evrelerinde sıklıkla görülen ilk semptomun katı gıdaları yutmakta zorluk olduğunu belirten Prof. yutkunma ve şikayetlerin ne anlama geldiği bilinmiyor. Hastalığın diğer belirtileri ise göğüs ağrısı ve kanlı öksürüktür. Diğer bir semptom ise yemek borusu kanseri hastalarında görülen ani kilo kaybıdır (ayda 6-7 kilo kaybı). “Ses kısıklığı ve kötüleşen mide yanması da görülebilir” dedi.
“CERRAHİ İLK AŞAMADA GÜLÜMSETİ GETİRİR”
Erdoğan, yemek borusu kanserinin erken evrelerdeki tedavisi için yemek borusunun alınmasından sonra mide veya kalın bağırsaktan tüp oluşturularak gıda geçişinin sağlandığını kaydederek, şöyle konuştu: ileri evreler evre, hastalığın ne kadar yayıldığına bağlı olarak değişir. Gelişen teknolojilerin kullanıldığı yöntemler sayesinde hastaya cerrahi müdahaleler daha konforlu uygulanabilmektedir.
Ameliyat öncesinde hastaya kemoterapi ve radyasyon yöntemleri uygulanabilmektedir. Hastaya tedavi edici bir müdahalenin yapılması mümkün değilse öncelikle yemek borusuna açılan ve yiyeceklerin geçebilmesi için yeterli alan yaratan bir “stent” kullanılır. “Hastalık çok ileri düzeyde ise hasta mideye yerleştirilen sonda yardımıyla hayatına devam edebilir.”
(İHA)